luni, 18 noiembrie 2013

Ion Hadîrca şi conflictul transnitrean


Cine este Ion Hadîrcă
Ion Hadîrcă (n. 17 iulie 1949, Sîngerei) este un poet, traducător și om politic din Republica Moldova, primul președinte al Frontului Popular din Moldova (1989—1992)  ex-președinte fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal.la moment preşedinte al Partidului Liberal Reformator până aici parcă totul bine şi frumos dacă nu am lua în calcul cum a fost creat PLR. Însă eu nu despre asta doresc să va vorbesc ci despre implicare lui în conflictul transnistrean 

Cea mai strălucită operaţiune din istoria MAI

Separatistul Smirnov a fost capturat de către luptătorul numărul unu al brigăzii de poliţie cu destinaţie specială, Alexandru Zelinski, şi de comisarul poliţiei din sectorul Botanica, Valeriu Apostol. Grupul l-a escortat pe prizonier la Chişinău pe traseul Viniţa–Iampol-Soroca. «Noaptea i–am comunicat preşedintelui Snegur că «marfa e pe loc». L–am închis pe Smirnov în subsolul MAI», îşi aminteşte Costaş, care susţine că i-a recomandat preşedintelui Mircea Snegur, procurorului general, Dumitru Postovan, şi preşedintelui Comisiei Parlamentare pentru lupta împotriva criminalităţii, Ion Berlinschi, să-l acuze pe Smirnov de intenţia unei lovituri de stat.
Valeriu Apostol, cel care a participat la operaţiunea de reţinere a lui Igor Smirnov, nu mai este astăzi printre noi. Alexandru Zelinski locuieşte acum în afara ţarii, unde activează în continuare în acelaşi domeniu.
«La scurt timp de la reţinerea sa, de la Moscova a venit o echipă numeroasă, în frunte cu Medvedev, preşedintele Comisiei Parlamentului rus pentru relaţiile interetnice, care au exercitat presiuni nebune asupra lui Mircea Snegur. După aceea, fără a mă informa măcar, Smirnov a fost eliberat, după ce a semnat un angajament prin care spunea că nu va părăsi locul de trai şi nu se va mai implica în politică. Dacă l–ar fi pus la dubală, ar fi fost o lecţie şi pentru alţii», crede acum Ion Costaş.
«În timpul interogatoriului, Smirnov i-a turnat pe toţi cei cu care avusese contacte permanente la Moscova, Chişinău şi Tiraspol. Toate mărturiile acestuia au fost imprimate de procurori cu o cameră video. Filmările, însă, nu au fost vizionate vreodată, iar cea mai strălucită operaţiune din istoria MAI a fost dată uitării. Pe participanţii acesteia au încercat să-i captureze, din răzbunare, serviciile speciale ale Tiraspolului, poliţiştii noştri au fost ameninţaţi, iar familiile lor au fost supuse presiunilor», mai spune Ion Costaş.

Cine l-a eliberat pe Smirnov?

Acesta afirmă că responsabili de eliberarea lui Smirnov se fac trei persoane: Mircea Snegur, Dumitru Postovan şi Ion Hadârcă, pe atunci prim-vicepreşedintele Parlamentului. «Snegur era preşedinte. Nu se făcea nimic fără ştirea sa. Postovan era procuror. Nu puteai elibera pe cineva fără acordul lui. Hadârcă a semnat un act prin care cerea schimbarea măsurii de arest al lui Smirnov, cu alte cuvinte, cerea eliberarea acestuia». 
 Sursa ZDG
Acum gîndiţivă un pic logic, arestarea lui Smirnov amâna planurile Rusiei, şi s-a presupunem că acel conflict armat se amâna macar cu un an, adică nu martie 1992 ci martie 1993. Timp în care Rusia pregatea un alt om in locul lui Smirnov, lucru pozitiv pentru Republica Moldova din câteva motive
  1. Se distrusese URSS şi Rusia cu armata ei slabea pe zi ce trece
  2. Armata RM avea un termen mai mare de a se forma, şi întări nu 6 luni, ci un an si 6 luni şi ţara era să fie un pic mai pregătită    
  3. Noul lider de la Tiraspol nu era sa fie la fel de pregatit ca Smirnov 
Ţinâd cont de toate acestea, acel război ar fost posibil nici să nu fie, dar daca era noi eram sa fim mult mai pregătiți de el. Dar lucrurile nu au fost să fie aşa pentru ca la guvernare se aflau nişte fricoşi şi niste lichele, care habar nu aveau ce înseamnă demnitate națională. Unul dintre lichele mai este şi acum parlamentar şi numele lui esrte Ion Hadîrcă cel care practic a semnat decretul de eliberare a lui Smirnov, ţinînd cont de toate acestea eu cred ca el se face direct vinovat de toate victimile conflictului de pe Nistru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIAZA

Totalul afișărilor de pagină