vineri, 4 ianuarie 2013

Cât de tare ne iubesc rusii

     La un an de la moartea lui Vadim Pisari, şi la nici o lună după ce instanţa a hotarît, că militarul muscal este nevinovat, m-am hotărît sa scriu acest articol, în care o sa enumăr un şir de evenimente prin care tind să arăt cît de tare ne "iubeşte" Moscova.
    O s-ă incep cu domnitorul Demitrie Cantemir care la  2 aprilie 1711 la Luţk a încheiat un tratat  de  colaborare cu Petru I înpotriva imperiului otoman, ca mai apoi dupa caderea otomanilor să fim sub protectorat rusesc. Mai pe scurt, să scăpăm de nişte cotropitori şi să dam peste alţii şi mai huiovîie.
   Ne perindam mai departe s-ă aratăm "dragostea" rusească faţă de basarabeni. Ajungem la anul 1812 an in care aceiaşi rusi cu turcii semnază un tratat de pace, dupa razboaiele din 1806-1812, tratat ca tratat, dar una din conditile puse de rusi, era cedarea Basarabiei ( Basarabia se numea sudul ţării care acum se află la ucraieni) ei ruşii ziceau Basarabia dar aveau in vedere intreg teritoriul dintre Prut şi Nistru, şi bine înţeles că turcii au dat acest teritoriu. Dar apare o mica intrebare, Cacova HUIA, cu ce drept ?
  În 1917 rusii fac revoluţia bolşevica iar clasa politică de la Chisinau proclamă independenţa ca mai apoi să se uneasca cu patria, unire care iarăşi nu a fost recunoscută de ruşi.da tot atunci ei fura si Teyaurul Romanesc, nu-l reîtorc niciodată înapoi.
    Următoarea dată este 23 august 1939, cînd iarăsi acei ruşi, dar deja  sovietici, semnează un tratat de pace cu Germania nazistă, o ideie bună în linii generale, doar ca acel pact a avut şi un protocol adiţional secret care a împărţit Europa in 2 sfere de influenţă, Sovietică şi Nazistă. Despre Basarabia era un aliniat aparte care suna cam aşa : "Cu privire la Basarabia partea sovietică manifestă un interes sporit pentru acest teritoriu, Partea germană nu manifesta nici un interes pentru acest teritoriu." Iarăşi întrebarea de mai sus CACOVA HUIA ?
   Mergem mai departe si ajungem la  26 iunie1940 dată în care URSS pune ultimatum României si cere cedarea imediată a Basarabiei, (ssst va spun ca secret, ultimatumul contravenea legislaţiei sovietice din acel moment care spunea că în componenţa URSS se intra dar binevol dar din cite ştiu eu binevol nu este egal cu ultimatum).Da dupa această ocupatie au urmat deportari foamete circa 300 mii basarabeni decedează. Nu mai zicem de  al II război mondial in care au murit o sumedenie de basarabeni.
 1989-91 independenţa
1992 2 martie ruşii iar arată cit de tare ne iubesc, se începe razboiul moldo-rus. Război in care Republica Modova a avut mult de suferit.
 O mare surpriză ne-au facut pacificatorii ruşi cînd pe data de 1 ianuarie 2012 un pacificator rus înpuscă un tînăr neînarmat, tînărul a decedat citeva ore mai tirziu la spital. In anul ce a trecut ei au incercat iar să-şi arate ce pot, cînd la Chisinau a venit Rogozin care şia batut joc de noi prin declaraţiile sale.
       P.S. COTROPITÓR, -OÁRE, cotropitori, -oare, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană, putere, stat) care cotropește; invadator, năvălitor.
Cotropitor ≠ eliberator

3 comentarii:

APRECIAZA

Totalul afișărilor de pagină